SharePoint

 ‭(Verborgen)‬ Berichten

Machtigingen beherenMachtigingen beheren

Titel

Hoofdtekst

Gepubliceerd

Overzichtsafbeelding

Uitgelicht

Aantal keer gelezen

Aantal Leuk

Bijlagen

Gemaakt om door
Laatst gewijzigd op door

 Bericht

waarde van de cloud

De toegevoegde waarde van de Cloud

De toegevoegde waarde van de Cloud: Wat kan de Cloud nu echt voor u betekeken?

Vandaag de dag draait alles binnen het ICT-landschap om de cloud. Toch zijn er maar weinig bedrijven die de cloud volledig hebben omarmd. Voor specifieke functionaliteiten hebben bijna alle bedrijven wel een cloud-oplossing ingericht – het archiveren van data, een boekhoudapplicatie of e-mail – maar volledige adaptatie van de cloud komt in mijn ervaring maar weinig voor. De oorzaak hiervan is naar mijn mening een negatief imago van de cloud. Veel IT-professionals denken dat hun baan overbodig wordt als de cloud gemeengoed wordt en ICT managers zijn bang voor hun span of control. In deze blog wordt de toegevoegde waarde van de cloud uit de doeken gedaan. Hiermee hoop ik het grijze gebied omtrent de cloud kleur te geven. Het is aan u om er wat mee te doen.

ICT Trends

Er zijn twee belangrijke trends in de ICT die bepalen hoe de toekomst eruit ziet voor een ICT afdeling:

 
 • ICT-technologie als commodity. Dit geeft aan dat ICT door gebruikers wordt gezien als gas, water en licht. Het is er altijd en overal. In de ICT werkt het vergelijkbaar met de fabrieken die, in de tijd van de industriële revolutie, nog in eigen stroomvoorziening voorzagen door een kolencentrale naast de fabriek te bouwen. Elk bedrijf heeft zijn eigen datacenter vanwaar netwerk, storage, servers, applicaties en diensten worden geleverd aan het bedrijf. Op deze infrastructuur draaien de primaire processen van het bedrijf. Organisaties willen zich steeds meer kunnen richten op hun corebusiness. Het antwoord hierop van de ICT-industrie is cloud computing. 
 • Daarnaast is er de consumerization trend in de IT, waarbij nieuwe technologieën niet meer traditioneel voor en door de business worden ontwikkeld en beschikbaar gemaakt, maar via de consumentenmarkt hun weg vinden naar bedrijven. Het is niet langer de ICT-afdeling die leidend is in technologische ontwikkelingen, het zijn de gebruikers. 

​Cloud marketing

Bij de introductie van de cloud is deze door cloud providers aangeprezen als de toekomst: “Als je nog geen cloud hebt als bedrijf dan ben je hopeloos ouderwets. Hierdoor zal je de technologiewedloop verliezen en ingehaald worden door de omgeving, extern of zelfs intern.” Enkele jaren later is dit beeld genuanceerd. De cloud is een platform wat eindeloze flexibiliteit levert. De taak van de ICT-afdeling is om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren op dit platform. De keuzes is om dit te realiseren op de private, hybrid of public cloud.

 

Traditionele IT

De keuze voor traditionele IT is definitief afgevallen. Een project uitstellen omdat er hardware besteld, goedgekeurd, geleverd, ingebouwd, geïnstalleerd en geconfigureerd moet worden helpt het imago van een ICT-afdeling niet. De flexibiliteit die de cloud biedt maakt dat de ICT-afdeling als business-enabler toegevoegde waarde kan leveren. Vragen van de business kunnen met behulp van de cloud snel en doeltreffend gerealiseerd worden. Traditionele ICT kan deze flexibiliteit niet realiseren. 

 

Cloud kenmerken

De kenmerken van een cloud zijn:
 • Zelfbediening op aanvraag: gebruikers kunnen gebruik maken van de cloud zonder dat de ICT-afdeling hier medewerkers voor moet inzetten;
 • AAA principe: door het gebruik van generieke internetprotocollen kan er altijd, overal en met elk apparaat gebruik worden gemaakt van de cloud-dienst​;
 • Delen van middelen: het dynamisch toewijzen en delen van de beschikbare middelen van de cloud-infrastructuur door de gebruikers;
 • Hoge elasticiteit: het verhogen en verlagen van de gevraagde capaciteit kan zonder tussenkomst van de ICT-afdeling direct aangepast worden;
 • Betalen naar gebruik: de afgenomen capaciteit aan cloud-diensten, uitgedrukt in absolute waardes, zoals aantal gebruikers, Gigabytes (GB) opslagruimte of Gigaflops rekenkracht.
Virtualisatie is de eerste stap naar het realiseren van een cloud, maar het houdt hier niet op. Dit aangezien de cloud-kenmerken met virtualisatie alleen niet gerealiseerd worden. Een andere misvatting op dit gebied is dat met outhousen van het datacenter een cloud is gerealiseerd. Dit is niet het geval.

 

Private cloud

Door de beschikbare resources – Network, Storage en Compute – te virtualiseren kan op deze laag een private cloud gerealiseerd worden. Door de implementatie van de juiste tooling zoals bijvoorbeeld de Microsoft System Center stack wordt een gevirtualiseerd datacenter – on-premise of in een extern datacenter – omgebouwd tot een private cloud. System Center maakt de vijf kenmerken van een cloud mogelijk.

 

 

 

Public cloud

Door alle systemen, applicaties en diensten die aangeboden worden in het datacenter te verplaatsen naar een public cloud-provider wordt er een public cloud gerealiseerd. De cloud-provider levert hier de tooling om de vijf kenmerken van de cloud te realiseren. Hiermee verliest de organisatie de zorg voor de onderliggende infrastructuur en het beheer ervan, een vorm van ICT Outsourcing. De focus verschuift daarmee naar het ondersteunen van de kernactiviteiten van de organisatie.

 

Private vs. Public cloud: de verschillen

De verschillen tussen public en private ​cloud zijn:
 • Bij een public cloud worden de resources gedeeld met andere tenants;
 • Een private cloud biedt meer mogelijkheden op het gebied van beheersing en beveiliging;
 • Door de schaalvoordelen die een public cloud-provider kan bereiken heeft de public cloud een lagere TCO dan een private cloud;
 • Een public cloud biedt meer mogelijkheden op het gebied van snelle groei – eindeloze schaalbaarheid – en time-to-market. 

Hybrid cloud

Door private en public clouds slim te combineren ontstaat er een hybrid cloud. Hierbij kan er per applicatie of dienst gekozen worden op welke cloud deze het beste gehost kan worden. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden om de financiële administratie in de private cloud te plaatsen vanwege beveiligingseisen, maar het archiveren van cold data in een public cloud.

 

De impact van de cloud

Waar de visie van cloud-providers is om alles in de (public) cloud te hosten, is de realiteit van vandaag de dag dat de hybrid cloud beter aansluit bij de wensen van organisaties. Deze shift zal de ICT-afdeling en haar medewerkers niet overbodig maken. Integendeel: de waarde van de ICT-afdeling binnen een bedrijf zal toenemen. Wel zal er een verschuiving plaatsvinden van het type werkzaamheden:​
 • Realiseren en onderhouden van de hybrid cloud en haar kenmerken;
 • Snel kunnen inspelen op business needs;
 • Het elimineren van (onnodig) handmatig werk en self-service door orchestratie;
 • Van beheer naar regievoering;
 • Beheersing in plaats van beheren;
 • Standaardisatie, standaardisatie en standaardisatie;
 • Beveiliging van de primaire workload (de core-business) en het offloaden van secundaire workloads;
 • Voorzien in snelle groeimogelijkheden.

De mogelijkheden van de cloud zijn legio. Weet u al hoe deze in te zetten? ​​Wij hebben diverse klanten mogen helpen met hun migratie naar de cloud. Wij helpen u dan ook graag om uw vraagstukken en uitdagingen dit gebied om te zetten in kansen en mogeljikheden. Voor meer informatie op het gebied van cloud oplossingen kunt u contact opnemen met Mark van Liempt via 071 - 579 70 10.

 
Door: Johan Sleeuwenhoek​ - Systeem Architect​

 

 Contact

"Heeft u vragen of wil u graag een afspraak maken? Laat dan een berichtje achter. Binnen 24 uur kom ik bij u terug."
Mark van Liempt
Mark van Liempt
Directeur
PeopleWare

Voornaam *
Achternaam *
Bedrijf *
E-mail *
Telefoon *
Bericht *